COVID-19 INFORMÁCIÓK
és UTAZÁSI SZABÁLYOK

Információk a biztonságos külföldi utazásodhoz

Kérdések és válaszok formájában gyűjtöttük össze a külföldi utazásokra vonatkozó általános információkat, illetve az egyes országokra jelenleg érvényben lévő be- és hazautazási szabályozásokat.

Milyen ÁLTALÁNOS beutazási szabályok ÉRVÉNYESEK a külföldre történő utazásokra? Csak oltási igazolással utazhatok külföldre?

Az adott ország beutazási szabályairól a Konzuli Szolgálat honlapján tud tájékozódni: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs

Külföldről hazafelé milyen ÁLTALÁNOS szabályok érvényesek jelenleg?

A Kormány 2020. szeptember 1- i 408/2020. rendeletében szabályozta a magyar állampolgárok hazatérésének feltételeit a járványhelyzet idején.

A rendelet 2021. április 29-i és 2021. május 6-i módosítása értelmében az illetékes magyar hatóságok által kiállított érvényes védettségi igazolvány, s érvényes személyazonosító igazolvány birtokában annak tulajdonosa, illetve a vele együtt utazó, felügyelete alá tartozó, 18 évet be nem töltött személyek korlátozás nélkül hazatérhetnek/beutazhatnak Magyarország területére.

Amennyiben nincs védettség igazolványuk, beutazás esetén 10 napos karantén van érvényben, melyet két negatív PCR teszttel lehet feloldani.
Erről részletesen a következő linken található tájékoztatás:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-magyar-allampolgarok-magyarorszagra-torteno-hazateresenek-rendkivuli-szabalyairol-a-covid-19-jarvany-miatt

Milyen be- és hazautazási feltételek érvényesek országok szerint?

Horvátország

2022. április 9-étől Magyarországról, illetve az EU-területéről utazó magyar/uniós állampolgárok szabadon és korlátozásmentesen léphetnek be Horvátországba. A határátlépéshez nem szükséges COVID igazolvány, teszt vagy egyéb védettségi igazolvány felmutatása vagy védettségi feltétel teljesítése. FONTOS! A szabad beutazás lehetősége csak az EU területéről érkező uniós állampolgárokat illeti meg.

Hazautazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek.

Az EU-ból Horvátországba utazó állampolgároknak nem kötelező előzetesen regisztrálni.


A be- és hazautazással kapcsolatos további információkról a maiUtazás infó


Albánia

Jelenleg az alábbi szabályok szerint lehetséges a beutazás:

OLTÁSSAL RENDELKEZŐKNEK és COVID BETEGSÉGEN ÁTESETTEKNEK:

2021. június 10-től Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Albániába, a védettségi igazolványok kölcsönös elismerésére vonatkozó kétoldalú megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek az oltás tényét igazoló védettségi igazolvánnyal. A védettségi igazolvány birtokosai ugyanazokra a szolgáltatásokra és kedvezményekre jogosultak, mint az albán oltási igazolások birtokosai.


OLTÁSSAL NEM RENDELKEZŐKNEK:

2021. szeptember 6-tól az Albániába való belépést, illetve az országon történő átutazást 6 éves kor fölött 72 órán belüli negatív PCR teszt meglétéhez vagy 48 órán belüli negatív antigén gyorsteszt meglétéhez igazoló dokumentum bemutatásához kötik.


GYERMEKEK UTAZÁSA:

Az albán szabályozás hasonlóan korlátozásmentes belépést és a szolgáltatások igénybevételét teszi lehetővé az oltottságot igazoló védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 18 év alatti gyermekeknek is.

Amennyiben oltással nem rendelkező kísérettel utaznak úgy 6 éves kor fölött a fent leírtak alapján tudnak belépni az országba.


REGISZTRÁCIÓ: nem szükséges.


Aktuális információk a Konzuli oldalon találhatóak:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok

Bulgária

Jelenleg az alábbi szabályok szerint lehetséges a beutazás:

A bolgár egészségügyi miniszter rendeletben, a beutazási szabályokat 2022.04.13-tól a következők szerint módosította:

A rendelet alapján, érvényes úti okmányok birtokában, Magyarországról bárki beutazhat Bulgáriába.

Az alábbi igazolványok bemutatása a határátlépőknél nem kötelező, ha a beutazó a következő országok egyikéből érkezik: Magyarország, Észak-Macedónia, Törökország, Románia, Szerbia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Izrael és Egyiptom.

Amennyiben a felsorolástól eltérő országból érkezik a beutazó, úgy az alábbi igazolások egyikének bemutatásával léphet be Bulgária területére.

 • uniós Covid-igazolvánnyal (digitális vagy papír alapú), vagy

 • olyan igazolvánnyal, mely adattartalma megegyezik az uniós Covid-igazolvány adattartalmával, vagy

 • rendelkeznek 72 óránál nem régebben elvégzett „negatív” PCR, vagy 48 óránál nem régebben elvégzett ugyancsak „negatív” antigén gyorsteszt eredményével, vagy

 • maradéktalanul igazolni tudják a Covid-19 fertőzésből való kigyógyulást.


https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?bulgaria

Ciprus

A világjárvány miatt a magyar állampolgároknak az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

Regisztráció:

Minden beutazó számára kötelező!


Az utazás megkezdése előtti 48 órán belül a CyprusFlightPass oldalon történő regisztráció továbbra is kötelező. A turistáknak a regisztráció után kapott visszaigazolást kinyomtatva vagy mobiltelefonra feltöltve maguknál kell tartaniuk ciprusi tartózkodásuk alatt, ez jogosítja fel őket azokon a helyszíneken való tartózkodásra, ahol kötelező az ún. Safepass bemutatása. A szigeten való tartózkodás 8. napjától a turisták esetében az érvényes elektronikus EU Covid igazolvány veszi át a Safepass szerepét (érvényes személyazonosító igazolvány/útlevél felmutatása mellett), amely bizonyítja, hogy teljeskörűen beoltották őket, vagy átestek a betegségen. Azok esetében, akik nem rendelkeznek ilyen igazolvánnyal 72 óránként PCR-teszt, vagy 48 óránként gyorsteszt elvégzésére van szükség, ideértve a 6-11 éves gyermekeket is.

Figyelem! A Safepass céljára használt EU Covid oltási igazolvány érvényessége lejár, ha több mint 7 hónap telt el a két dózisú vakcina második adagjának felvételétől, vagy az egy dózisú vakcina felvételétől számítva. A 7 hónapos időintervallum leteltét követően a Cipruson belüli mozgáshoz 72 órán belül negatív PCR teszt, vagy 48 órán belüli negatív antigén gyorsteszt szükséges.

A Cyprus Flight Pass-t személyenként szükséges kitölteni! A CyprusFlightPass kérelmezésekor, oltottként történő regisztráció esetén, vagy a betegségen történt átesettség igazolására kérhetik az uniós digitális COVID-igazolványt feltöltését.

https://cyprusflightpass.gov.cy/

Ciprus a Johnson&Johnson/Janssen, az AstraZeneca (Vaxzervia, COVISHIELD, SKBio), a Pfizer/BioNTech, a Moderna, a Sputnik V (Gam-COVID-Vac), a Sinopharm (BBIPBCOVID-19), a Sinovac (CoronaVac), a Covaxin, a Sputnik Light (csak emlékeztető oltásként) és a Novavax Nuvaxovid COVID-19 vakcinát is elismeri és elfogadja a beutazáshoz.

18 éves és annál idősebb utasok akkor minősülnek oltottnak, ha a két dózisú vakcina emlékeztető (3.) adagját is felvették, vagy az egy dózisú vakcina emlékeztető (2.) adagját is megkapták. Amennyiben az utas a két dózisú vakcina emlékeztető oltását, vagy az egy dózisú vakcina emlékeztető oltását nem kapta meg, oltási igazolása akkor érvényes, ha 9 hónap még nem telt el az utolsó adag felvétele óta.


18 évnél fiatalabb utasok akkor minősülnek oltottnak, ha a két dózisú vakcina mindkét adagját felvették, vagy megkapták az egydózisú vakcinát.


Felgyógyult utasok:

A gyógyultságot bizonyító igazolás akkor érvényes, ha nem telt el 180 nap az első pozitív teszt eredményének dátumától.


A nem oltott turistáknak a megérkezésüket követő nyolcadik naptól kezdődően 48 óránként gyorstesztet, vagy 72 óránként PCR tesztet kell végeztetniük és a továbbiakban a negatív teszteredményről szóló igazolást kell felmutatniuk a CyprusFlight helyett. A teszteket a legtöbb gyógyszertában, illetve laboratóriumban elvégzik (gyorsteszt 5 euró, PCR teszt 15 eurótól). A beoltott turisták (lásd a.1.), vagy azok esetében, akik átestek a fertőzésen (lásd a.2.), az ezt igazoló EU Covid igazolványt kell bemutatni elektronikus formában az érvényes személyazonosító igazolvány/útlevél felmutatása mellett.

Aktuális információk a Konzuli oldalon találhatóak:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?ciprus

Csehország

A világjárvány miatt a magyar állampolgároknak az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

2022. március 18-tól az Európai Unió országainak (így Magyarország is) területéről minden korlátozás nélkül be lehet utazni Csehország területére. Az országba történő belépéshez immáron sem teszt, sem oltási igazolás, sem a betegségen történő átesettség igazolása nem szükséges.

Amennyiben az országba az Európai Unió területéről érkeznek, nem szükséges regisztrálni.

Aktuális információk a Konzuli oldalon találhatóak:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?cseh-koztarsasag

Dominika

Jelenleg az alábbi szabályok szerint lehetséges a beutazás:

A németországi átszállásokhoz jelenleg az alábbi feltételek teljesülésére van szükség:

Az átszálló utasoknak is rendelkeznie kell oltási igazolással vagy teszttel vagy immunitást igazoló tanúsítvánnyal. Az igazolásokat angol, francia, német, olasz vagy spanyol nyelven fogadják el.

- Oltási igazolás: Az utazó beoltottnak minősül, ha oltási sorozata több mint 14 napja fejeződött be az EU-ban jóváhagyott vakcinával. Jelenleg ezek a BioNTech/Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Johnson & Johnson vakcinái. Mind a digitális, mind a nyomtatott oltási igazolást elfogadják.

- Teszt esetén: A tanúsított vizsgálóhelyeken végzett antigén, PCR, LAMP és TMA tesztek érvényesek. Az önállóan elvégzett tesztek nem érvényesek. Ezeket a jóváhagyott teszteket legkorábban 72 órával (PCR, RT-LAMP vagy TMA) vagy 48 órával (antigén) a Németországba érkezés tervezett időpontja előtt (tamponfelvétel ideje) lehet elvégezni.

- Az immunitás igazolása: A gyógyulás igazolásának (digitális vagy nyomtatott) legalább 28 napos és legfeljebb hat hónapos PCR-, LAMP- vagy TMA-tesztnek kell lennie.

A megváltozott szabály oda és vissza úton történő utazásokat egyaránt érint!


Beutazáshoz a következő linken szükséges regisztrálni: https://eticket.migracion.gob.do/


https://konzuliszolgalat.kormany.hu/amerika?dominikai-koztarsasag

Egyesült Arab Emírségek

Jelenleg az alábbi szabályok szerint lehetséges a beutazás:

Január 31-től minden Dubaiba utazónak 72 órán belüli (mintavételtől számítva), kinyomtatott angol nyelvű, negatív PCR teszteredménnyel kell rendelkeznie.

A tanúsítványnak RT-PCR tesztnek kell lennie. Más vizsgálati tanúsítványokat, beleértve az antitest-teszteket, az NHS COVID-teszt tanúsítványait, a gyors PCR-teszteket és az otthoni tesztkészleteket nem fogadják el Dubaiban.

Dubai az alábbi feltételekkel fogadja a turistákat:

 • kötelező telefonos alkalmazás letöltése (Covid-19 DXB App)

 • érvényes egészségügyi biztosítás

 • 72 órán belüli negatív PCR teszt

 • Az országba belépéskor ki kell tölteni egy egészségügyi információval illetve egy karantén intézkedéssel kapcsolatos űrlapot.


Regisztrálni a Magyaroroszágról beutazva, illetve turistáknak nem szükséges, azonban a Covid-19 DXB App mobiltelefonos applikáció kötelezően letöltendő.

Oltottsággal járó kedvezmények jelenleg nincsenek érvényben.

A Dubaiból Abu Dhabiba történő belépés jelenleg nem lehetséges a területen alkalmazott teszt- és karanténkötelezettségek miatt.

GYERMEKEK UTAZÁSA:

A 12 év alatti gyermekek, illetve a közepes és súlyos fogyatékossággal élő utasok mentesülnek a tesztelés alól.


Aktuális információ a Konzuli oldalon található:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?egyesult-arab-emirsegek

Egyiptom

A világjárvány miatt a magyar állampolgároknak az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

Magyar állampolgárok Magyarországról/ Európából 1 db, a gép indulásától számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt bemutatásával léphetnek be Egyiptomba, amely tartalmaz QR kódot vagy a labor eredeti pecsétjét.

A negatív PCR teszt bemutatása alól felmentést kap, aki QR kóddal ellátott okmánnyal igazolja, hogy a WHO vagy az Egyiptomi Gyógyszerészeti Hatóság által jóváhagyott oltásból (Pfizer, Astra Zeneca, Moderna, Johnson & Johnson, Szputnyik, Sinopharm, Sinovac) mindkét adagot megkapta, és a második oltás óta legalább 14 nap eltelt. (Johnson & Johnson vakcina esetén az egyetlen dózist óta legalább 14 nap eltelt.) A gyakorlati tapasztalatok alapján az uniós vakcinaútlevelet elfogadják, valamint a magyar védettségi igazolványt is a kétnyelvű oltási igazolással együtt.


Az útlevél ellenőrzés előtt minden érkező utas köteles kitölteni egy egészségi állapotra vonatkozó regisztrációs lapot, amelyen elérhetőségeit (egyiptomi tartózkodási hely, telefonszám, email cím) és biztosításának adatait is meg kell adni.


Aktuális információ a Konzuli oldalon található:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/afrika?egyiptom

Franciaország

A világjárvány miatt a magyar állampolgároknak az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

Jelenleg szabadon be lehet utazni Franciaországba - vagyis Magyarországról érkezve nincs szükség a belépéshez rendkívüli indokra, nincs szükség karanténra - az alábbi feltételek teljesítése és megfelelő igazolása esetén:

1. megfelelő oltottság VAGY

2. PCR- illetőleg antigén-teszt VAGY

3. átesettség (=felgyógyultság)

Az oltási/ teszt előírások 12 éves kor felett kötelezőek.

1. MEGFELELŐ OLTOTTSÁG:

2 adag Pfizer, Moderna, Astra-Zeneca oltás - amennyiben az oltási igazolás bizonyítja, hogy a beutazásra legalább 7 nappal a második injekció után kerül sor,

egydózisú Janssen oltás - amennyiben az oltási igazolás bizonyítja, hogy a beutazásra legalább 28 nappal az oltás után kerül sor,

COVID fertőzésen átesett személyek esetében 1 db oltás szükséges, amennyiben az oltási igazolás bizonyítja, hogy a beutazásra legalább 2 héttel az oltást követően kerül sor,

2 adag Sinopharm vagy Sinovac oltás ÉS egy harmadikként felvett Pfizer, vagy Moderna (ARNm=mRNA), amennyiben az oltási igazolás bizonyítja, hogy a beutazásra legalább 7 nappal a 3. oltás beadása után kerül sor

A Sputnik oltás NEM elfogadott, az ezen oltás két dózisát követően felvett harmadik oltás sem jelent megfelelő oltottságot!

Az emlékeztető oltásokra vonatkozó szabályok:

Az egészségügyi igazolvány - mely január 24-én oltási igazolvánnyá vált – érvényességének feltétele minden 18 év és egy hónapnál idősebb személy számára az emlékeztető oltás beadása (2022. január 15. óta). Az emlékeztető oltás beadásának 2022. február 15. óta rövidebb idő alatt, vagyis 4 hónapon belül kell megtörténnie. Tehát azok a személyek, akik több mint 4 hónapja kapták meg az utolsó oltásukat, igazolni kötelesek az emlékeztető oltás felvételét, ahhoz, hogy a QR-kódjuk érvényes maradjon.

Az emlékeztető oltás:

egy második adag azoknak, akik már megfertőződtek a Covid-19 vírussal, és ezért az eredeti, első oltási ütemterv részeként egy oltást kaptak (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca).

egy harmadik adag azoknak, akik az első oltási ütemterv részeként két adag oltást kaptak (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca). illetve a Janssennel oltott személyek esetében, akik már egy további, 2. adagot kaptak.

Az emlékeztető oltás felvételével új QR-kódot adnak, mely az oltás beadása után 7 nappal válik érvényessé.

2. PCR-, ILL. ANTIGÉN-TESZT:

Az oltási feltételeket nem teljesítő 12 év feletti uniós beutazóknak 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi negatív antigén-tesztet (francia vagy angol nyelven) kell bemutatniuk.


3. ÁTESETTSÉG

Azoknak, akik átestek a betegségen, felgyógyulásukról 6 hónapon belüli, de 11 napnál régebbi orvosi igazolást szükséges bemutatniuk (a határidők a pozitív teszt dátumától számítódnak).

Március 14-től az "OLTÁSI IGAZOLVÁNY" használatát felfüggesztik minden olyan helyen, ahol használata kötelező volt (szabadidős és kulturális intézmények, kereskedelmi- és vendéglátóhelyek, vásárok és kiállítások stb.).

Aktuális információk a Konzuli oldalon találhatóak:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?franciaorszag

Görögország

A világjárvány miatt a magyar állampolgároknak az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet

beutazni az országba:


Görögország felfüggesztette a koronavírus terjedését megakadályozó intézkedések nagy részét.

Megszűnt az oltási, gyógyultsági és teszt igazolások bemutatási kötelezettsége az országba történő

belépésnél. Zárt helyeken, így a repülőgépen, illetve a repülőtér területén a maszk viselése továbbra

is kötelező.


2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló

408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások

is megszűntek 2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási

korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra

vonatkozó korlátozások is megszűntek.


Aktuális információ a Konzuli oldalon található:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?gorogorszag

Hollandia

A világjárvány miatt a magyar állampolgároknak az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

Szeptember 6-tól Magyarország besorolása sárga (’fokozott biztonsági kockázatú ország’) kategóriára változik, így ettől kezdve a Magyarországról Hollandiába utazók esetében szükséges az uniós Covid-igazolvány (Covid certificate) bemutatása digitálisan vagy papír alapon!

Ennek megfelelően minden 12 év feletti személynek igazolnia kell, hogy:

 • vagy már teljesen be van oltva az alábbiak szerint:

Pfizer, Moderna, AstraZeneca és Sinopharm oltásoknál a második oltás beadását követő 14. naptól érvényes, a Janssen oltásnál az oltás beadását követő 28. naptól (illetve, ha az oltás 2021. augusztus 14. előtt került beadásra, akkor már a 14. naptól)

 • vagy átesett a betegségen;

 • vagy rendelkezik 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel, VAGY 24 óránál nem régebbi

negatív antigénteszttel.

Aktuális információk a Konzuli oldalon találhatóak:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?hollandia

Jordánia

A világjárvány miatt a magyar állampolgároknak az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

2022. március 1-től negatív PCR teszt nélkül lehet beutazni az országba, és érkezéskor, a repülőtéren sem kell PCR tesztet elvégezni.

Az oltással rendelkező személyek korlátozás nélkül látogathatják a hoteleket, szállodákat, éttermeket és üzleteket. Oltás nélkül negatív PCR teszthez köthetik a belépést. (Jordánia minden vakcinatípust elfogad.)


A legtöbb kereskedelmi hely és üzlet – rendeletben meghatározott kivétellel – teljes kapacitással működhet, nyitva tarthat. Ugyanakkor a minisztériumokba, kormányzati épületekbe, közintézményekbe, bankokba, nagyobb bevásárlóközpontokba, szállodákba, éttermekbe és üzletekbe történő belépéshez kérhetik az oltási igazolás vagy PCR teszt felmutatását.


A beutazás feltételei: regisztráció, melyet ezen az oldalon tudnak megtenni:

https://www.gateway2jordan.gov.jo/index.html

Szintén feltétele a beutazásnak az esetleges COVID ellátás költségeit is fedező (magyar és/vagy angol nyelven kiállított) egészség/utasbiztosítás. (Nincs arra vonatkozóan megkötés, hogy az utazó hazai vagy külföldi/nemzetközi biztosító társaság szolgáltatását vegye-e igénybe. A biztosítás kapcsán a legfontosabb tényező, hogy tartalmazza az esetleges COVID-19 ellátáshoz kapcsolódó költségek megtérítését, és hogy a biztosítási kötvény angol nyelven is rendelkezésre álljon.)


Aktuális információ a Konzuli oldalon található:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?jordania

Lettország

Jelenleg az alábbi szabályok szerint lehetséges a beutazás:

EURÓPAI DIGITÁLIS COVID IGAZOLVÁNNYAL RENDELKEZŐK:

Teljes körűen beoltottnak az számít Lettországban, akit az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), vagy azonos szintű szabályzó hatóság, vagy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által elismert oltóanyaggal a használati utasítás szerint beoltottak, és a záró oltás után eltelt 15 nap (jelenleg elismert oltási típusok: AstraZeneca, Moderna, Pfizer/BioNTech, Johnson&Johnson, Sinopharm és Sinovac), valamint ezt a digitális igazolvánnyal tudja bizonyítani.


FIGYELEM! a Sputnik V Lettországban nem elfogadott.


A COVID-19 betegségből felgyógyultnak az számít, akinek az első pozitív COVID-19 teszt eredménye óta legalább 11 nap, de nem több mint 180 nap telt el. S ezt a digitális igazolvánnyal tudja bizonyítani.


Beutazásnál a beoltottaknak és a COVID-19-ből felgyógyultaknak nem kell PCR- tesztet felmutatniuk, mentesülnek az önizoláció alól.


EURÓPAI DIGITÁLIS COVID IGAZOLVÁNNYAL NEM RENDELKEZŐK:

Lettországba történő belépésnél 72 óránál nem régebbi negatív PCR COVID-teszt eredmény, vagy legfeljebb 48 órás antigén teszt eredmény felmutatása mellett, 10 napos önizoláció betartására kötelezettek.


GYERMEKEK UTAZÁSA:

12 év alatti gyermekek mentesülnek az oltási és tesztkötelezettségtől.


2021. december 13-tól a Covid-19 omikron-variáns terjedésének korlátozása érdekében a következő országokból Lettországba érkező utasokat szúrópróbaszerűen tesztelik: Magyarország, Németország, Egyesült Királyság, Svédország, Egyiptom, Lengyelország, Olaszország, Norvégia, Finnország, Litvánia, Észtország, Spanyolország, Oroszország, Hollandia, Dánia, Írország, Málta, Ukrajna, Grúzia, Svájc. A teszt eredményének megérkezéséig az érintettek nem hagyhatják el a szálláshelyüket.


Minden Lettországba érkezőnek, (beleértve a gyermekeket) és az országon tranzitálónak; a személy-; és tehergépjárművel érkezőnek nem korábban, mint 48 órával a határátlépés előtt kötelező az elektronikus nyilvántartási űrlap kitöltése (www.covidpass.lv). Ez mindenkire, az EU digitális igazolvánnyal rendelkezőkre is vonatkozik! A regisztráció kötelezettsége a rigai repülőtéren tranzitálókra is vonatkozik.

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?lettorszag

Maldív-szigetek

Jelenleg az alábbi szabályok szerint lehetséges a beutazás:

 1. OLTÁSSAL RENDELKEZŐKNEK:
  Kizárólag a WHO vészhelyzeti használatra engedélyezett vakcina-listáján szereplő oltásokat fogadják el a második dózist követő 2 hét után. A két oltás teljesítéséről az illetékes ország egészségügyi hatóságai által kiállított hivatalos igazolással kell rendelkezni. Az igazolásnak tartalmaznia kell a beutazó teljes nevét, születési dátumát, a vakcina nevét, mindkét oltás pontos dátumát, az intézet vagy szervezet nevét, amely az oltást lebonyolította. Az említett feltételeket a Maldív Hatóságok szigorúan ellenőrzik a belépéskor. A magyar plasztik kártyát nem fogadják el!

 2. OLTÁSSAL NEM RENDELKEZŐK:
  Érkezést megelőző 96 óránál nem régebbi negatív PCR teszt


Minden turisztikai célú beutazónak - érkezése előtt 24 órával - nyilatkoznia kell az egészségügyi állapotáról. A nyilatkozatokat a központi „Imuga” portálra kell feltölteni, elérhető itt: https://imuga.immigration.gov.mv/ A negatív PCR teszt eredményt szintén csatolni szükséges az egészségügyi nyilatkozat felterjesztésekor.

Hazautazáskor szintén szükséges kitölteni az on-line egészségügyi nyilatkozatot, ennek hiányában nem szállhatnak fel a repülőgépre. Ismételten le kell tölteni a visszaigazoló QR kódot, mellyel igazolják, hogy a nyilatkozat kitöltésre került.


Aktuális információ a Konzuli oldalon található:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?maldiv-szigetek

Málta

A világjárvány miatt a magyar állampolgároknak az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

Figyelem! 2022. április 12-től új szabályok lépnek életbe. Ettől a dátumtól a kormányzat előzetes tájékoztatása szerint oltatlanok is beutazhatnak Máltára karanténkötelezettség nélkül, amennyiben a beutazó rendelkezik 180 napnál nem régebbi gyógyultsági igazolással VAGY 72 óránál nem régebbi, orrból vett negatív PCR teszttel.

A 12 évnél idősebb személyek a Málta által előírt kritériumoknak megfelelő EU COVID igazolvánnyal további korlátozás nélkül, vagyis a karantén elrendelése nélkül beléphetnek az országba.

Málta csak a Pfizer-BioNtech, Moderna, Oxford-AstraZeneca (az Indiában gyártott kiszerelés kivételével), és a Johnson & Johnson oltásokat fogadja el. A teljes körű oltottság után 14 napnak el kell telnie a beutazás napjáig.

Abban az esetben, amikor a beutazónak két WHO által elismert oltása van (Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Janssen, Covishield, Sinopharm, Sinovac and Bharat Biotech), elegendő egy EU által eismert 3. oltás, amelynek beadása után eltelt a 14 nap. A Magyarországon szokásosan beadott oltások közül tehát már csak az orosz Sputnik V nem elfogadott első két oltásként.


2022. március 7-től lehetséges a beutazás a két WHO által elismert, de az EU által nem elismert oltás mellett felmutatott 72 óránál nem régebi negatív PCR teszt bemutatása mellett is. A Magyarországon szokásosan beadott oltások közül tehát már csak az orosz Sputnik V nem elfogadott első két oltásként. A többi beoltott számára megfelelő vagy az EU által elfogadott két oltás (Johnson & Jonson esetén egy), vagy két WHO által elfogadott + egy EU által elfogadott oltás együttes megléte, vagy két WHO által elfogadott oltás + 72 óránál nem régebi negatív PCR teszt a korlátozásmentes belépéshez.


5-12 év közti felnőtt kísérővel érkező gyermekek 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt bemutatásával léphetnek be az országba.

0-5 év közti gyermekek korlátozás nélkül beléphetnek a felnőttkísérő társaságában.


Aktuális információ a Konzuli oldalon található:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?malta


Nagy-britannia

A világjárvány miatt a magyar állampolgároknak az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

Az Egyesült Királyság március 18-án hajnali 4 órától minden fennmaradt beutazási korlátozást eltöröl, oltottakra és oltatlanokra vonatkozóan egyaránt.

Aktuális információk a Konzuli oldalon találhatóak:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?hollandia

Németország

A világjárvány miatt a magyar állampolgároknak az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

Az illetékes német hatóságok 2022. február 27. 0 órától megszüntették Magyarország rizikóterületi besorolását, aminek eredményeképp a Magyarországról Németországba beutazók számára a legtöbb korlátozás (előzetes regisztráció, karantén) megszűnt. Továbbra is megmarad azonban a kötelezettség, hogy minden 6. életévét betöltött beutazó, aki nem rendelkezik oltottsági vagy felgyógyultsági igazolással, vagy egy negatív tesztet (48 óránál nem régebbi in-vitro antigénteszt (tehát öntesztet nem fogadnak el), vagy 48 óránál nem régebbi nukleinsav kimutatásán alapuló teszt (PCR, LAMP, TMA) negatív eredményével kell rendelkeznie.


Az omikron variáns gyors elterjedése miatt módosultak a járványügyi szabályok egyes elemei:


a felgyógyultsági igazolás (pl. a fertőzöttséget alátámasztó pozitív PCR-teszt) az eddigi hat hónap helyett csak három hónapig érvényes,

február 1-től a teljes oltottsági státusz az azt eredményező oltás beadását követő 9 hónapig érvényes (az Európai Bizottság vonatkozó döntését alkalmazva),

a Johnson & Johnson oltóanyagból immár két dózis szükséges a teljes oltottsági védelemhez.


Aktuális információk a Konzuli oldalon találhatóak:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?nemetorszag

Olaszország

2022. február 1-jétől Magyarországról, illetve az Európai Unió és EGT tagállamaiból érkező utazók az alábbi feltételek teljesítése mellett, korlátozás nélkül léphetnek be Olaszországba:

oltási igazolvány, az oltás Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vagy az olasz hatóság által elismert oltóanyaggal (Comirnaty-Pfizer, Moderna-Spikevax, Vaxzevria-AstraZeneca, Janssen-Johnson&Johnson) történt és a teljes oltási ciklus lezárultát követően (valamennyi előírt dózis beadásra került) 14 nap már eltelt;

vagy

Oltási igazolvány, amely igazolja, hogy birtokosa az EMA által nem engedélyezett vakcinával végzett elsődleges oltási ciklus után harmadikként felvett egy EMA által engedélyezett m-RNS vakcinát;

vagy

Oltási igazolvány, amely igazolja három, EMA által elfogadott oltás felvételét;

vagy

gyógyultsági igazolvány birtokosa, amennyiben 180 nap még nem telt el;

vagy

a belépést megelőző 48 órában elvégzett, negatív antigén gyors teszt vagy 72 órában elvégzett negatív molekuláris (PCR) teszt felmutatásával

A 6 éven aluliak mentesülnek az AG/PCR teszt elvégzésének kötelezettsége alól és a karanténkötelezettség alól, amennyiben kísérőjük teljesíti a karanténmentes beutazás feltételeit.

Az oltási igazolványok Olaszországba történő beutazásra az alapoltási sorozat lezárultát követő 14. naptól az utolsó védőoltás beadását követő 9 hónapig (270 napig) használhatók föl.

További információhoz kérjük keresse fel a konzuli oldalt:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?olaszorszag

Portugália

FONTOS INFORMÁCIÓK Portugáliába utazóknak

Jelenleg az alábbi szabályok szerint lehetséges a beutazás:

OLTÁSSAL RENDEZLKEZŐK:

A Portugáliába történő belépéskor EU digitális COVID igazolvány birtokában lehet belépni, amely az oltás 14. napjától a 270. napig érvényes, vagy emlékeztető oltás birtokában. Portugália csak az EMA által elismert oltásokat fogadja el (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen.), VAGY Sinopharm (Vero Cell) oltást. A Sputnyik oltás nem engedélyezett!

BETEGSÉGEN ÁTESETTEK:

Az EU digitális COVID gyógyultsági igazolvány kiállításától számított 6. hónapig érvényes, ennek birtokában nincs szükség teszt bemutatására.

OLTÁSSAL NEM RENDEKLEZŐK:

A belépést megelőző 24 órában elvégzett, negatív antigén gyors teszt vagy 72 órában elvégzett negatív molekuláris (PCR) teszt felmutatásával lehetséges a belépés Portugáliába.

GYERMEKEK: 12 év alatt menetsülnek a beutazási korlátozások alól.

Helyi járványügyi szabályok:

Az EU COVID digitális tanúsítvány vagy negatív anigén/PCR teszt bemutatása szükséges:

 • szálláshelyeknél és turisztikai látványosságoknál

 • éttermeknél (nem vonatkozik a nyitott teraszokon való tartózkodásra)

 • kulturális műsorokon

 • ülőhelyet biztosító rendezvényeken

 • edzőtermekben

Kötelező negatív antigén/PCR teszt kivéve azok számára, akik legalább 14 napja megkapták a 3. emlékeztető oltást:

 • Bárokba és klubokba történő belépéshez

 • Látogatás idősek otthonában, és egyéb bentlakásos intézményekben (gyermekek, fiatalkorúak és fogyatékkal élők intézményei); valamint

 • Az egészségügyi intézmények látogatása esetén;

A beutazáshoz „Pessenger Locator”-t szükséges online kitölteni, mely az alábbi linken érhető el: https://portugalcleanandsafe.pt/en/passenger-locator-card

Aktuális információ a Konzuli oldalon található:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?portugalia

Spanyolország

A világjárvány miatt a magyar állampolgároknak az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

Budapestről vagy Debrecenből repülővel történő beutazás esetén (azaz, ha a Spanyolországba tartó repülőjárat Budapestről vagy Debrecenből indul) lentebb meghatározott részletek szerint EU digitális Covid igazolás is szükséges:

1. Igazolás beoltottságról: amely igazolja, hogy a WHO vagy az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) által engedélyezett vakcinával került beoltásra a beutazó. (Jelenleg a SputnyikV vakcina nem tartozik ebbe a körbe.) Azonban a Szputnyik vakcinára elfogadják a WHO vagy az EMA által engedélyezett vakcinából kapott emlékeztető, 3. oltást.

A kártya formátumú magyar védettségi igazolvány nem elegendő, mert a fenti adatok közül nem mindegyik szerepel rajta. Ezért szükséges beszerezni a fenti összes adatot tartalmazó igazolást.

2022. február 1. napjától hatályba lépő rendelkezés szerint az igazolást az utolsó dózis beadásától számított 270. napig fogadják el érvényesnek. A 270 nap leteltét követően kiállított igazolásnak az emlékeztető oltás beadását kell igazolnia, amely az emlékeztető oltás beadásának napjától számítva érvényes, és érvényessége nem jár le.

2. Igazolás teszteredményről: 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt vagy 24 óránál nem régebbi antigén gyorsteszt.

3. Igazolás arról, hogy átesett a COVID-19 betegségen: feltéve, hogy az első pozitív eredményű NAAT (=PCR, TMA) teszt elvégzését követően legalább 11 nappal később állították ki. Az igazolás érvényessége a teszt elvégzése dátumától számított 180. napon lejár.

A 12 év alatti kiskorúaknak nem kell igazolással rendelkeznie.

Érvényes EU COVID igazolás birtokában nem szükséges már az előzetes regisztráció!

Aktuális információk a Konzuli oldalon találhatóak:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?spanyolorszag

Svédország

A világjárvány miatt a magyar állampolgároknak az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

Magyar állampolgár 2022. február 9-től Magyarország területéről, illetve az EU/EGT tagországokból és Svájcból korlátozás nélkül beutazhat Svédországba. Nem szükséges a tesztelés.


Aktuális információ a Konzuli oldalon található:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?svedorszag

Szlovénia

Február 19-től a Magyarországról Szlovéniába való karanténmentes belépéshez nincs szükség sem az oltottságot, sem a fertőzésen való átesettséget, sem a negatív teszt meglétét (ún. PCT feltételek) igazolni, február 21-től pedig feloldásra kerültek az üzletekre, szolgáltatásokra és más vállalkozásokra vonatkozó járványügyi korlátozások. Ennek értelmében február 21-től minden tevékenységre vonatkozóan megszüntetésre került a PCT-feltételek (oltottság/fertőzésen való átesettség/a negatív teszt) teljesítésének kötelezettsége, azokat korlátozás nélkül igénybe lehet venni.

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek.

A be- és hazautazással kapcsolatos további információkról a maiUtazás infó oldalán és a Konzuli Szolgálat oldalán tudsz tájékozódni.

Törökország

A világjárvány miatt a magyar állampolgároknak az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

2021. 05. 11-től Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Törökországba a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek a koronavírus elleni védettséget (beoltott, vagy fertőzésen átesett) igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított, érvényes megfelelő igazolással (védettségi igazolvány), függetlenül az oltáshoz használt vakcina típusától. A török szabályozás hasonlóan korlátozásmentes belépést tesz lehetővé a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 18 év alatti gyermekeknek is.

Igazolás hiányában az országba való belépést megelőző 72 órában elvégzett, negatív SARS-COV-2 PCR teszt vagy a beutazást megelőző 48 órában elvégzett, negatív antigén gyorsteszt bemutatása szükséges. A fenti beutazási feltételek (védettségi igazolvány, negatív SARS-COV-2 PCR teszt, illetve negatív antigén gyorsteszt bemutatása) 6 év alatti gyermekekre nem vonatkoznak.


Aktuális információ a Konzuli oldalon található:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?torokorszag


UTAZOK.HU ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:

+ 36 20 444 5545

utazas@utazok.hu