COVID-19 INFORMÁCIÓK
és UTAZÁSI SZABÁLYOK

Információk a biztonságos külföldi utazásodhoz

Kérdések és válaszok formájában gyűjtöttük össze a külföldi utazásokra vonatkozó általános információkat, illetve az egyes országokra jelenleg érvényben lévő be- és hazautazási szabályozásokat.

Milyen ÁLTALÁNOS beutazási szabályok ÉRVÉNYESEK a külföldre történő utazásokra? Csak oltási igazolással utazhatok külföldre?

Az adott ország beutazási szabályairól a Konzuli Szolgálat honlapján tud tájékozódni: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs

Külföldről hazafelé milyen ÁLTALÁNOS szabályok érvényesek jelenleg?

A Kormány 2020. szeptember 1- i 408/2020. rendeletében szabályozta a magyar állampolgárok hazatérésének feltételeit a járványhelyzet idején.

A rendelet 2021. április 29-i és 2021. május 6-i módosítása értelmében az illetékes magyar hatóságok által kiállított érvényes védettségi igazolvány, s érvényes személyazonosító igazolvány birtokában annak tulajdonosa, illetve a vele együtt utazó, felügyelete alá tartozó, 18 évet be nem töltött személyek korlátozás nélkül hazatérhetnek/beutazhatnak Magyarország területére.

Amennyiben nincs védettség igazolványuk, beutazás esetén 10 napos karantén van érvényben, melyet két negatív PCR teszttel lehet feloldani.
Erről részletesen a következő linken található tájékoztatás:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-magyar-allampolgarok-magyarorszagra-torteno-hazateresenek-rendkivuli-szabalyairol-a-covid-19-jarvany-miatt

Milyen be- és hazautazási feltételek érvényesek országok szerint?

Horvátország

Jelenlegi szabályozások és kormányzati megállapodás értelmében Horvátországba az alábbi 5 féle módon lehet beutazni:


Horvátország vonatkozásában általános határátlépési korlátozás van érvényben az EU azon tagállamaiból érkezők számára, akik nem rendelkeznek az Unióban kölcsönösen elfogadott, érvényes digitális COVID igazolással.


A digitális COVID igazolás felmutatása, érvényes útiokmányok birtokában, mentesít a határátlépési korlátozások alól.


 1. Milyen feltételek érvényesek a csak egy oltással/első oltási dózissal rendelkezők esetében? A Pfizer/Moderna/Sputnik vakcina első dózisával oltott személyek esetében Horvátország szabad és korlátozásmentes belépést biztosít, ha az első dózis felvétele után eltelt 22 nap, de nem telt el 42 nap. Tehát, az első dózis felvételét követő 22. és 42. (negyvenkettedik!) nap közötti időszakban. Az AstraZeneca vakcina első dózisával oltott személyek esetében Horvátország szabad és korlátozásmentes belépést biztosít, ha az első dózis felvétele után eltelt 22 nap, de nem telt el 84 nap. Tehát, az első dózis felvételét követő 22. és 84. (nyolcvannegyedik!) nap közötti időszakban. Fontos azonban, hogy a korlátozásmentes belépés kizárólag ebben az időszakban, ezekben az idősávokban érvényes. Ha az első dózis felvételét követő mentességi időszak (a 42. nap, illetve 84. nap) letelik, akkor a beutazó csak a második dózis felvételét követően tud szabadon és karantén-mentesen beutazni.

 1. Teljes oltottság esetén (két vakcina felvétele vagy az egydózisú vakcinákból az egyetlen dózis felvétele) esetén nincs beutazási korlátozás. A horvát hatóságok elfogadják a Pfizer/Moderna/Astra Zeneca/Sputnik/Sinopharm és Janssen oltóanyagokat, továbbá a WHO által sürgősségi alkalmazásra jóváhagyott oltóanyagokat (Covishield, Covaxin, CoronaVac). Az oltás igazolására az uniós COVID igazolványt fogadják el, papír alapon vagy digitális formában.


Az alábbiakban azokat a belépési szabályokat ismertetjük, amelyek akkor érvényesek, ha a magyar állampolgár nem rendelkezik uniós digitális COVID igazolással.


Magyar állampolgár, amennyiben nem rendelkezik digitális uniós COVID igazolással Magyarországról, az Unió területéről vagy Unión kívüli országból az alábbi – választható – feltétek egyikének teljesítésével léphet be akadálymentesen Horvátország területére.


 1. A mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi, negatív SARS-CoV-2 PCR teszt (PCR teszt) vagy a mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén-alapú gyorsteszt felmutatásával. (Az elfogadott antigén-tesztek listája az itt belinkelt dokumentumban található https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/preparedness_response/docs/covid-19_rat_common-list_en.pdf).


 1. A betegségen való átesettség igazolható: egy évnél (365 napnál) nem régebbi, de az utazást megelőzően legalább 11 nappal korábban kiállított pozitív PCR teszttel vagy antigén-teszttel, vagy a fertőzésen való átesettséget hitelt érdemlően igazoló orvosi igazolással. A pecséttel ellátott orvosi igazolásnak tanúsítania kell a betegségen átesettség időpontját és minden esetben javasolt angol nyelven kiállítani. A horvát hatóságok a magyar nyelvű pozitív PCR teszteredményt vagy pozitív antigén alapú gyorsteszt eredményt elfogadják. A pozitív antitest eredmény, az EESZT-ből nyomtatható igazolás nem felel meg a betegségen való átesettség igazolására. COVID Védőoltással: A horvát hatóságok elfogadják a Pfizer/Moderna/Astra Zeneca/Sputnik/Sinopharm és Janssen oltóanyagokat, továbbá a WHO által sürgősségi alkalmazásra jóváhagyott oltóanyagokat (Covishield, Covaxin, CoronaVac). A védőoltásokat Horvátországban az oltás felvételétől számított legfeljebb egy évig (365 napig) fogadják el érvényesnek. A szabad határátlépéshez elegendő az oltások (mindkét dózis) felvételéről szóló igazolást felmutatni, amelyet nem szükséges lefordíttatni. A Janssen vakcinával oltott személyeknél a szabad beutazás az oltás felvételét követő 15. naptól él.


 1. Az a személy, aki az utazást megelőző nyolc hónapban átesett a COVID betegségen és ugyanebben az időszakban legalább egy (Pfizer/Astra/Moderna, Sputnik, Sinopharm) oltási dózist felvett, az oltást követő egy évig (365 napig) szintén szabadon beutazhat. Természetesen a betegségen való átesettséget és az, első oltást is igazolni szükséges.


 1. Kiskorúakra vonatkozó szabály: a 12 év alatti kiskorúak mentesülnek az uniós digitális COVID igazolás bemutatása alól, ahogyan a tesztelési kötelezettség alól is, amennyiben szüleik/felnőtt kísérőjük társaságában utaznak, és a szülők/kísérők rendelkeznek érvényes COVID igazolással, vagy az előírt negatív (teszteredménnyel vagy a betegségen való átesettséget igazoló dokumentummal. Ez a mentesség nem illeti meg a 12-18. év közötti korosztályt.

Kell-e regisztrálni? Igen.

 • A határon minden esetben nyilatkozni kell a Horvátországban tervezett tartózkodás időtartamáról, annak helyszínéről, valamint többnapos tartózkodás esetén a szállás pontos címéről.

 • A torlódás elkerülése, s a várakozási idő csökkentése érdekében javasolt az adatokat a beutazást megelőzően feltölteni a https://entercroatia.mup.hr/ honlapon keresztül. Ezt követően az utas visszaigazoló e-mail üzenetet kap, továbbá megkapja a Horvát Közegészségügyi Intézet útmutatóival és javaslataival kapcsolatos információkat. A fenti honlap magyar nyelven is elérhető.

 • Figyelem: az entercroatia.mup.hr oldallal kapcsolatban tapasztalt regisztrációs és informatikai hibákra tekintettel a következőket javasoljuk: Csoportos és ugyanazon helyre történő utazás esetén célszerű a csoport (pl. családfő, csoportvezető) legalább egy tagját regisztrálni. Az egy autóban utazók mindegyike töltse ki az űrlapot, és a járművezető személyéhez regisztráljanak. A honlap működésével kapcsolatos problémák észlelésekor javasolt megkísérelni a nyelvi változatok közötti váltást (pl. a magyar nyelvi verzió helyett átváltani az angolra.) Elháríthatatlan technikai problémák esetén, a szükséges regisztrációs adatokat a határátlépéskor, szóban is lehet közölni. További információk itt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/hatarrendeszet/regisztraljon-hogy-segithessunk

 • Kivételek: A Horvátországon keresztül tranzitálóknak a horvát határrendőrség iránymutatása szerint nem kell kitölteni az adatlapot.


Beutazás Magyarországra:

 • A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a

 • Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

 • Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található.

 • A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen.

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen.


Részletes információk a Konzuli Szolgálat oldalán találhatók: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?horvatorszag

Albánia

Jelenleg az alábbi szabályok szerint lehetséges a beutazás:

OLTÁSSAL RENDELKEZŐKNEK és COVID BETEGSÉGEN ÁTESETTEKNEK:

2021. június 10-től Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Albániába, a védettségi igazolványok kölcsönös elismerésére vonatkozó kétoldalú megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek az oltás tényét igazoló védettségi igazolvánnyal. A védettségi igazolvány birtokosai ugyanazokra a szolgáltatásokra és kedvezményekre jogosultak, mint az albán oltási igazolások birtokosai.


OLTÁSSAL NEM RENDELKEZŐKNEK:

2021. szeptember 6-tól az Albániába való belépést, illetve az országon történő átutazást 6 éves kor fölött 72 órán belüli negatív PCR teszt meglétéhez vagy 48 órán belüli negatív antigén gyorsteszt meglétéhez igazoló dokumentum bemutatásához kötik.


GYERMEKEK UTAZÁSA:

Az albán szabályozás hasonlóan korlátozásmentes belépést és a szolgáltatások igénybevételét teszi lehetővé az oltottságot igazoló védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 18 év alatti gyermekeknek is.

Amennyiben oltással nem rendelkező kísérettel utaznak úgy 6 éves kor fölött a fent leírtak alapján tudnak belépni az országba.


REGISZTRÁCIÓ: nem szükséges.


Aktuális információk a Konzuli oldalon találhatóak:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok

Bulgária

Jelenleg az alábbi szabályok szerint lehetséges a beutazás:

 1. OLTÁSSAL RENDELKEZŐKNEK:

a, EU Covid-igazolvánnyal rendelkezők (digitális vagy papír alapú)

Az oltást igazoló dokumentum csak az utolsó dózis beadását követő 14 nap elteltével jogosít fel az országba való belépésre.


b, olyan igazolvánnyal rendelkeznek, amelynek adattartalma megegyezik az uniós Covid-igazolvány adattartalmával:

Az oltást igazoló dokumentum csak az utolsó dózis beadását követő 14 nap elteltével jogosítja fel az utazót a korlátozásmentes beutazásra. Az oltási igazolásnak tartalmaznia kell az oltott utazó nevét (az utazás során használt úti okmány szerint), a születése dátumát, az oltás(ok) beadásának dátumát, az oltóanyag fajtáját, az oltóanyag gyártóját, az oltóanyag tételszámát, a beadott dózis mennyiségét, valamint a dokumentumot kiállító ország és hatóság megnevezését. A korábbi (jelenleg is hatályos) rendelet mellékletében meghatározásra kerültek a beutazáshoz elfogadott védőoltások: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sputnik V, Sinopharm, Sinovac, Covishield). A magyar plasztikkártyát nem fogadják el!


 1. COVID BETEGSÉGEN ÁTESETTEKNEK:

A korábbi fertőzést egy PCR-, vagy antigén gyorsteszt pozitív eredményével lehet igazolni, melynek tartalmaznia kell azt, hogy az utazó, a beutazástól számított 15. napnál korábban átesett a COVID-19 fertőzésen. A rendelet alapján, az utazástól számított 180. napnál korábban kiállított tesztek Bulgária területére való belépéshez nem érvényesíthetőek. A dokumentumon szerepelnie kell az utazó nevének (az utazása során használt úti okmány szerint), a tesztet végző egészségügyi intézmény nevének, címének, elérhetőségének, a teszt időpontjának, és a pozitív teszteredménynek (kiírva: Positive).


 1. OLTÁSSAL NEM RENDELKEZŐKNEK:

72 óránál nem régebben, hivatalos szerv által kiállított negatív PCR-teszttel, vagy 48 óránál nem régebben, hivatalos szerv által kiállított antigén gyorsteszttel. Az antigén gyorstesztek vonatkozásában csak az EU által elfogadott gyorstesztek eredménye érvényesíthető, amelyek fajtái megtalálhatók a hivatkozott rendelet mellékletében. A teszteredménynek tartalmaznia kell az utazó személyes adatait (beleértve az utazáshoz használt úti okmány számát), a tesztet végző egészségi intézmény adatait (névvel, címmel, elérhetőséggel), a tesztelés időpontját, a teszt típusát, valamint annak negatív eredményét (kiírva: Negative) latin betűkkel.


GYERMEKEK UTAZÁSA:

2021. július 1-től a Bulgáriába való belépéskor a 12 év alatti gyermekek mentesülnek negatív PCR-, vagy antigén teszteredmény bemutatásának kötelezettsége alól.


Aktuális információ a Konzuli oldalon található:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?bulgaria

Ciprus

A világjárvány miatt a magyar állampolgároknak az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:


A Ciprusra történő beutazás szempontjából Magyarország október 21-től vörös kategóriába kerül a narancssárga kategóriából.

Oltással rendelkezők:

A COVID-19 vírus ellen teljeskörűen beoltott személyek továbbra is korlátozás (teszt, karantén) nélkül léphetnek be Ciprusra, azonban az oltással nem rendelkezőkre október 21-től kezdődően a vörös besorolás szerinti szabályok vonatkoznak. A CyprusFlightPass kérelmezésekor ugyanakkor a helyi hatóságok oltottként történő regisztráció esetén, vagy a betegségen történt átesettség igazolására kérhetik az uniós digitális COVID-igazolványt feltöltését.

A kétoldalú megállapodás értelmében az oltottságot igazoló, magyar hatóság által kiállított érvényes védettségi igazolvánnyal is be lehet utazni. Ciprus minden Magyarországon használatos vakcinát elfogad, a kétadagos oltóanyaggal beoltottak oltási igazolását a második oltás napjától, míg az egyadagos J&J védőoltás esetében a vakcina felvételétől számított 14 nap után fogadja el.

Oltással nem rendelkezők:

A vörös kategóriába tartozó országokból érkező utasok esetében a következőkre van szükség: az indulás megkezdése előtti 72 órában végzett negatív PCR tesztről szóló angol nyelvű igazolás, valamint PCR teszt elvégzése érkezéskor.

A teszt költségét az utasok fedezik, és ezen túlmenően ezeknek a személyeknek a teszt eredményének megérkezéséig házi önizolációban kell maradniuk, mely lehet szállodai szoba. A PCR teszt ára a larnakai repülőtéren 15 euró, a páfoszi repülőtéren pedig 19 euró. A teszt eredményét a vizsgálat elvégzése után 3 órán belül a www.covid-testcyprus.com oldalon lehet elérni.

12 éves kor alatt a narancssárga, vörös illetve szürke kategóriába sorolt országokból érkezők esetében nem áll fenn tesztelési kötelezettség.

Regisztráció:

Minden beutazó számára kötelező!

A Ciprusra történő utazáshoz a ciprusi kormány 2020. június 9-én létrehozta a „Cyprus Flight Pass” elektronikus platformot, amelyen a beutazáshoz szükséges adatlapot az utazás megkezdése előtti 48 órában elektronikusan kell kitölteni. A szigetre utazók így kapják meg az úgynevezett „flight pass”-t, amely az országba való belépéshez szükséges és amelyet a kiindulási országban, a repülőgépbe való beszálláskor is be kell mutatni.

A Cyprus Flight Pass-t személyenként szükséges kitölteni! A CyprusFlightPass kérelmezésekor, oltottként történő regisztráció esetén, vagy a betegségen történt átesettség igazolására kérhetik az uniós digitális COVID-igazolványt feltöltését.

https://cyprusflightpass.gov.cy/

A turisták számára a Cyprus Flight Pass tölti be az ún. Safepass szerepét, melyet teljes utazásuk alatt maguknál kell tartani nyomtatott formában, vagy a mobiltelefonra lementve. A platform használata mindenki számára kötelező, aki Ciprusra szeretne utazni. Aki a „Cyprus Flight Pass” iránti kérelmet nem elektronikus formában tölti ki, vagy anélkül érkezik a szigetre vagy 300 eurós büntetésre számíthat, vagy pedig a hatóságok visszafordítják a kiindulási országba. Kizárólag a platform műszaki meghibásodása, vagy karbantartás esetén, melyet hivatalosan a platformon jelentenek be, tekintenek el az elektronikus kitöltéstől és csak ebben az esetben fogadják el a kézzel kitöltött formanyomtatványt. További információk közvetlenül a következő e-mail címen kérhetők: info@cyprusflightpass.gov.cy

Aktuális információk a Konzuli oldalon találhatóak:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?ciprus

Csehország

A világjárvány miatt a magyar állampolgároknak az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

Augusztus 23-tól a cseh fél az EU-s szabályozást alkalmazza és kizárólag digitálisan letöltött, vagy kinyomtatott EU-s Covid igazolványt fogad el!

A cseh fél minden Magyarországon alkalmazott oltást elfogad:

 • Aki mindkét oltást megkapta, és a második oltás óta eltelt legalább 2 hét, avagy Janssen vakcinával történő beoltását követően eltelt legalább 2 hét (ezt EU-s digitális Covid igazolvánnyal szükséges igazolni);

 • Aki a beutazást megelőző 6 hónapon (180 napon) belül átesett a koronavírus fertőzésen (ezt EU-s digitális Covid igazolvánnyal szükséges igazolni);

Megjegyzés: akik nem oltottak, nem estek át igazoltan a betegségen, de antitest/ellenanyag került náluk kimutatásra vérvizsgálat alapján, nekik teszt szükséges a beutazáshoz (és a szolgáltatások bizonyos körének igénybevételéhez).


Aki nincs beoltva, ill. aki már több, mint 180 napja átesett a betegségen és meggyógyult, de azóta nem lett beoltva), azok számára 72 óránál nem régebbi PCR, vagy 48 óránál nem régebbi laboratóriumi antigén teszt szükséges a belépéshez. Ugyancsak teszt szükséges a 6-18 év közötti, oltással/védettségi igazolvánnyal nem rendelkező gyermekek belépéséhez is.

Augusztus 23-tól kezdődően a negatív tesztet EU-s digitális Covid igazolvánnyal szükséges igazolni!

2021. július 9-től a Cseh Köztársaságba való belépés szabályai az alábbiak szerint változnak:

az online regisztrációs formanyomtatvány kitöltése a Magyarországról érkezőknek is kötelező: https://plf.uzis.cz/


Aktuális információk a Konzuli oldalon találhatóak:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?cseh-koztarsasag

Dominika

Jelenleg az alábbi szabályok szerint lehetséges a beutazás:

Az országba való belépéshez nem szükséges sem oltási igazolás sem negatív teszt. A repülőtéren szúrópróbaszerűen és a tüneteket mutató beutazókon végeznek gyorstesztet. A beoltottságot bizonyító kártya – illetve a 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt - megléte esetén garantáltan nem végeznek gyorstesztet az érkezéskor.


Beutazáshoz a következő linken szükséges regisztrálni: https://eticket.migracion.gob.do/


https://konzuliszolgalat.kormany.hu/amerika?dominikai-koztarsasag

Egyesült Arab Emírségek

Jelenleg az alábbi szabályok szerint lehetséges a beutazás:

Január 31-től minden Dubaiba utazónak 72 órán belüli (mintavételtől számítva), kinyomtatott angol nyelvű, negatív PCR teszteredménnyel kell rendelkeznie.

A tanúsítványnak RT-PCR tesztnek kell lennie. Más vizsgálati tanúsítványokat, beleértve az antitest-teszteket, az NHS COVID-teszt tanúsítványait, a gyors PCR-teszteket és az otthoni tesztkészleteket nem fogadják el Dubaiban.

Dubai az alábbi feltételekkel fogadja a turistákat:

 • kötelező telefonos alkalmazás letöltése (Covid-19 DXB App)

 • érvényes egészségügyi biztosítás

 • 72 órán belüli negatív PCR teszt

 • Az országba belépéskor ki kell tölteni egy egészségügyi információval illetve egy karantén intézkedéssel kapcsolatos űrlapot.


Regisztrálni a Magyaroroszágról beutazva, illetve turistáknak nem szükséges, azonban a Covid-19 DXB App mobiltelefonos applikáció kötelezően letöltendő.

Oltottsággal járó kedvezmények jelenleg nincsenek érvényben.

A Dubaiból Abu Dhabiba történő belépés jelenleg nem lehetséges a területen alkalmazott teszt- és karanténkötelezettségek miatt.

GYERMEKEK UTAZÁSA:

A 12 év alatti gyermekek, illetve a közepes és súlyos fogyatékossággal élő utasok mentesülnek a tesztelés alól.


Aktuális információ a Konzuli oldalon található:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?egyesult-arab-emirsegek

Egyiptom

A világjárvány miatt a magyar állampolgároknak az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

Magyar állampolgárok Magyarországról/ Európából 1 db, a gép indulásától számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt bemutatásával léphetnek be Egyiptomba, amely tartalmaz QR kódot vagy a labor eredeti pecsétjét.

A negatív PCR teszt bemutatása alól felmentést kap, aki QR kóddal ellátott okmánnyal igazolja, hogy a WHO vagy az Egyiptomi Gyógyszerészeti Hatóság által jóváhagyott oltásból (Pfizer, Astra Zeneca, Moderna, Johnson & Johnson, Szputnyik, Sinopharm, Sinovac) mindkét adagot megkapta, és a második oltás óta legalább 14 nap eltelt. (Johnson & Johnson vakcina esetén az egyetlen dózist óta legalább 14 nap eltelt.) A gyakorlati tapasztalatok alapján az uniós vakcinaútlevelet elfogadják, valamint a magyar védettségi igazolványt is a kétnyelvű oltási igazolással együtt.


Az útlevél ellenőrzés előtt minden érkező utas köteles kitölteni egy egészségi állapotra vonatkozó regisztrációs lapot, amelyen elérhetőségeit (egyiptomi tartózkodási hely, telefonszám, email cím) és biztosításának adatait is meg kell adni.


Aktuális információ a Konzuli oldalon található:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/afrika?egyiptom

Franciaország

A világjárvány miatt a magyar állampolgároknak az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

 • Megfelelő oltottság igazolása EU Covid igazolással:

az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott oltóanyagok (Pfizer/Comirnaty, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield és Janssen / Johnson & Johnson), ÉS az adott oltóanyagra előírt teljes dózis, ÉS a védettséghez szükséges időtartam eltelte:

1 hét a 2. oltás beadása után a kétdózisú vakcinák esetében (Pfizer/Comirnaty, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield) 28 nap az oltás beadása után az egydózisú vakcinák esetében (Janssen /Johnson & Johnson);

2 hét az oltás beadása után a koronavíruson átesett betegek esetében (ilyenkor csak 1 vakcina szükséges)

1 hét a harmadikként felvett Pfizer vagy Moderna (ARNm) oltás beadása után azok számára, akik korábban két adag Sinopharm vagy Sinovac oltást már felvettek.

A Sputnik oltás NEM elfogadott, az ezen oltásokat követően felvett harmadik oltás (ha nem egy dózisú) nem jelent Franciaországban megfelelő oltottságot!

 • PCR- illetőleg antigén-teszt: 24 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy antigén-tesztet is elfogadnak.

 • Átesettség: elfogadható az is, ha a beutazó igazolja, hogy a beutazást / az igazolás felhasználását megelőző 6 hónap folyamán átesett koronavírus-fertőzésen, vagyis a megfertőződéstől számított 11 nap eltelt, de 6 hónap még nem.


Aktuális információk a Konzuli oldalon találhatóak:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?franciaorszag

Görögország

A világjárvány miatt a magyar állampolgároknak az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

Oltási / védettségi igazolvánnyal rendelkezők beléphetnek PCR negatív teszt és karantén kötelezettség nélkül: a második oltás beadása után el kell telnie 14 napnak ahhoz, hogy elfogadják az oltási igazolványt.

Az állami szerv által kiállított igazolásnak az angol, francia, német, olasz, spanyol, vagy orosz nyelvek valamelyikén tartalmaznia kell a következő információkat:

 • a beoltott személy teljes neve, az alkalmazott vakcina típusa, a beadott adagok száma és dátuma.

Elfogadott oltóanyagok:

 • Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson & Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Szputnyik), Cansino Biologics, Sinopharm.

Elfogadják a COVID-19 betegségen átesett személyek igazolását: az állami, vagy az illetékes állami szerv által hitelesített magán laboratórium igazolásán a fent felsorolt nyelvek valamelyikén tartalmaznia kell a következő információkat:

 • A személy neve, a megbetegedés dátuma

 • Az igazolás érvényessége a megbetegedés (pozitív PCR vagy rapid antigén teszt) dátumától számított a 30. naptól a 180. napig terjedő időszakra szól.

Eddigi információink szerint, amennyiben a COVID-19 betegséget szerológiai vizsgálatokkal, antitestek jelenlétéből mutatták ki, az erről szóló dokumentumot nem fogadják el védettségi igazolásként a görög hatóságok.

Amennyiben nem rendelkeznek oltási igazolvánnyal, vagy védettséget igazoló okmánnyal: a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet vagy 48 óránál nem régebbi negatív Rapid(gyors)tesztet kell bemutatniuk.
Az állami, vagy az illetékes állami szerv által hitelesített magán laboratórium igazolásán angol, francia, német, olasz, spanyol, vagy orosz nyelvek valamelyikén fel kell tüntetni a letesztelt személy nevét, amelynek egyeznie kell a személyazonosító igazolványon, vagy útlevélen szereplő névvel.

12 év alatti gyermekektől nem kérnek PCR tesztet.

A görög hatóságok fenntartják a jogot, hogy gyorstesztet, esetleg PCR tesztet végezzenek el az országba közúton és légi úton érkező utasokon. A rapid teszt esetében helyben megvárják az eredményt. Amennyiben a véletlenszerűen kiválasztott személyen PCR tesztet végeznek el, annak eredményét a szálláshelyén maradva kell megvárnia. Pozitív eredmény esetén az illetőt és közvetlen kontaktjait 14 napra karanténszállodában helyezik el a görög állam költségén.


Az utazás megkezdése előtt a Görögországba belépőnek kötelező a Passenger Locator Form (PLF) kitöltése. Az angol nyelvű online nyomtatványt a következő linken érhetik el:

https://travel.gov.gr/#/

A kitöltés után az utas kap egy QR kódot, amelyet be kell mutatnia a határellenőrzést végző hatóságoknak. A QR kódot az utas a mobil telefonja segítségével, vagy kinyomtatott formában mutathatja be. A légitársaságok már felszállás előtt ellenőrzik a QR kód meglétét. Jelenleg csak abban az esetben lehet megkezdeni az utazást, amennyiben az utas megkapta a QR kódot. A PLF esetében lehetőség van a családtagok felvételére, egy PLF-ben való szerepeltetésére.


Aktuális információ a Konzuli oldalon található:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?gorogorszag

Hollandia

A világjárvány miatt a magyar állampolgároknak az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

Szeptember 6-tól Magyarország besorolása sárga (’fokozott biztonsági kockázatú ország’) kategóriára változik, így ettől kezdve a Magyarországról Hollandiába utazók esetében szükséges az uniós Covid-igazolvány (Covid certificate) bemutatása digitálisan vagy papír alapon!

Ennek megfelelően minden 12 év feletti személynek igazolnia kell, hogy:

 • vagy már teljesen be van oltva az alábbiak szerint:

Pfizer, Moderna, AstraZeneca és Sinopharm oltásoknál a második oltás beadását követő 14. naptól érvényes, a Janssen oltásnál az oltás beadását követő 28. naptól (illetve, ha az oltás 2021. augusztus 14. előtt került beadásra, akkor már a 14. naptól)

 • vagy átesett a betegségen;

 • vagy rendelkezik 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel, VAGY 24 óránál nem régebbi

negatív antigénteszttel.

Aktuális információk a Konzuli oldalon találhatóak:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?hollandia

Jordánia

A világjárvány miatt a magyar állampolgároknak az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:


Az EU tagállamokból érkező teljeskörűen beoltott és erről (angol vagy arab nyelvű) igazolvánnyal rendelkező utazók egy 72 órán belül készült, negatív PCR teszttel léphetnek be az országba.

Jordánia minden vakcinatípust elfogad.

A beutazás feltétel a regisztráció is, melyet itt lehet megtenni:

https://www.gateway2jordan.gov.jo/index.html

valamint: egészségbiztosítás, „Aman” applikáció letöltése.


Aktuális információ a Konzuli oldalon található:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?jordania

Lettország

Jelenleg az alábbi szabályok szerint lehetséges a beutazás:

EURÓPAI DIGITÁLIS COVID IGAZOLVÁNNYAL RENDELKEZŐK:

Teljes körűen beoltottnak az számít Lettországban, akit az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), vagy azonos szintű szabályzó hatóság, vagy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által elismert oltóanyaggal a használati utasítás szerint beoltottak, és a záró oltás után eltelt 15 nap (jelenleg elismert oltási típusok: AstraZeneca, Moderna, Pfizer/BioNTech, Johnson&Johnson, Sinopharm és Sinovac), valamint ezt a digitális igazolvánnyal tudja bizonyítani.


FIGYELEM! a Sputnik V Lettországban nem elfogadott.


A COVID-19 betegségből felgyógyultnak az számít, akinek az első pozitív COVID-19 teszt eredménye óta legalább 11 nap, de nem több mint 180 nap telt el. S ezt a digitális igazolvánnyal tudja bizonyítani.


Beutazásnál a beoltottaknak és a COVID-19-ből felgyógyultaknak nem kell PCR- tesztet felmutatniuk, mentesülnek az önizoláció alól.


EURÓPAI DIGITÁLIS COVID IGAZOLVÁNNYAL NEM RENDELKEZŐK:

Lettországba történő belépésnél 72 óránál nem régebbi negatív PCR COVID-teszt eredmény, vagy legfeljebb 48 órás antigén teszt eredmény felmutatása mellett, 10 napos önizoláció betartására kötelezettek.


GYERMEKEK UTAZÁSA:

12 év alatti gyermekek mentesülnek az oltási és tesztkötelezettségtől.


Minden Lettországba érkezőnek, (beleértve a gyermekeket) és az országon tranzitálónak; a személy-; és tehergépjárművel érkezőnek nem korábban, mint 48 órával a határátlépés előtt kötelező az elektronikus nyilvántartási űrlap kitöltése (www.covidpass.lv). Ez mindenkire, az EU digitális igazolvánnyal rendelkezőkre is vonatkozik! A regisztráció kötelezettsége a rigai repülőtéren tranzitálókra is vonatkozik.

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?lettorszag

Maldív-szigetek

Jelenleg az alábbi szabályok szerint lehetséges a beutazás:

 1. OLTÁSSAL RENDELKEZŐKNEK:
  Kizárólag a WHO vészhelyzeti használatra engedélyezett vakcina-listáján szereplő oltásokat fogadják el a második dózist követő 2 hét után. A két oltás teljesítéséről az illetékes ország egészségügyi hatóságai által kiállított hivatalos igazolással kell rendelkezni. Az igazolásnak tartalmaznia kell a beutazó teljes nevét, születési dátumát, a vakcina nevét, mindkét oltás pontos dátumát, az intézet vagy szervezet nevét, amely az oltást lebonyolította. Az említett feltételeket a Maldív Hatóságok szigorúan ellenőrzik a belépéskor. A magyar plasztik kártyát nem fogadják el!

 2. OLTÁSSAL NEM RENDELKEZŐK:
  Érkezést megelőző 96 óránál nem régebbi negatív PCR teszt


Minden turisztikai célú beutazónak - érkezése előtt 24 órával - nyilatkoznia kell az egészségügyi állapotáról. A nyilatkozatokat a központi „Imuga” portálra kell feltölteni, elérhető itt: https://imuga.immigration.gov.mv/ A negatív PCR teszt eredményt szintén csatolni szükséges az egészségügyi nyilatkozat felterjesztésekor.

Hazautazáskor szintén szükséges kitölteni az on-line egészségügyi nyilatkozatot, ennek hiányában nem szállhatnak fel a repülőgépre. Ismételten le kell tölteni a visszaigazoló QR kódot, mellyel igazolják, hogy a nyilatkozat kitöltésre került.


Aktuális információ a Konzuli oldalon található:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?maldiv-szigetek

Málta

A világjárvány miatt a magyar állampolgároknak az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:


A 12 évnél idősebb személyek a Málta által előírt kritériumoknak megfelelő EU COVID igazolvánnyal további korlátozás nélkül, vagyis a karantén elrendelése nélkül beléphetnek az országba.

 • Málta csak a Pfizer-BioNtech, Moderna, Oxford-AstraZeneca (az Indiában gyártott kiszerelés kivételével), és a Johnson & Johnson oltásokat fogadja el. A teljes körű oltottság után 14 napnak el kell telnie a beutazás napjáig.

 • Abban az esetben, amikor a beutazónak két WHO által elismert oltása van (Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Janssen, Covishield, Sinopharm, Sinovac and Bharat Biotech), elegendő egy EU által elismert 3. oltás, amelynek beadása után eltelt a 14 nap. A Magyarországon szokásosan beadott oltások közül tehát már csak az orosz Sputnik V nem elfogadott első két oltásként.

 • Egyéb oltások, a betegségen történő átesés, PCR és egyéb tesztek szereplése az EU COVID igazolványon nem érvényesek.

5-12 év közti felnőtt kísérővel érkező gyermekek 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt bemutatásával léphetnek be az országba.

0-5 év közti gyermekek korlátozás nélkül beléphetnek a felnőtt kísérő társaságában.


A beutazáskor kötelező a kitöltött Passenger Locator Form (PLF) leadása. Akinek nincs európai digitális változata, az a máltait használhatja. A nyomtatványok a következő linken érhetők:

https://www.maltairport.com/declarationforms/


Aktuális információ a Konzuli oldalon található:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?malta

Németország

A világjárvány miatt a magyar állampolgároknak az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

Az illetékes német hatóságok 2021. november 14. 00:00 órai hatállyal Magyarországot magas fertőzöttségű rizikóterületté nyilvánították.

12. életévét betöltött személynek kötelező rendelkeznie az országba történő belépéskor a következő három igazolás egyikével:

 1. A beutazás időpontjában 48 óránál (vírusvariáns területről történő beutazás esetében 24 óránál) nem régebbi in-vitro antigénteszt (tehát öntesztet nem fogadnak el), vagy 72 óránál nem régebbi, nukleinsav kimutatásán alapuló teszt (PCR, LAMP, TMA).

 2. Igazolás oltottsági védelemről. Oltottsági védelemmel az a személy rendelkezik, akit a német PEI intézet által jóváhagyott oltóanyagok (jelenleg: Biontech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) valamelyikéből az előírások szerinti mennyiségű dózissal (akár ugyanazon vakcinával, akár többféle vakcina kombinációjával) beoltottak és az utolsó dózis beoltását követően eltelt legalább 14 nap. Emellett az is beoltottnak számít, aki átesett a betegségen és egyszer beoltották a fent említett oltóanyagok valamelyikével.

 3. Igazolás arról, hogy a beutazó felgyógyult a betegségből. A betegségből történt felgyógyulást egy 28 napnál régebbi, de hat hónapnál nem régebbi pozitív PCR-teszttel lehet igazolni.


Azon személyeknek, akik a Németországba utazást megelőző 10 napban magas fertőzöttségű rizikóterületen tartózkodtak (Magyarország ide tartozik), a beutazás előtt egy regisztrációs adatlapot kell kitölteniük a következő honlapon:

https://www.einreiseanmeldung.de/#/


Aktuális információk a Konzuli oldalon találhatóak:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?nemetorszag

Olaszország

A világjárvány miatt a magyar állampolgároknak az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

A Magyarországról érkező utasok („C” kategória) uniós digitális Covid-igazolvány (Certificazione verde COVID-19), vagy azzal egyenértékű igazolás birtokában karanténkötelezettség nélkül léphetnek be, ha az igazolás:

 1. oltási igazolvány, az oltás Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vagy az olasz hatóság által elismert oltóanyaggal (Comirnaty-Pfizer, Moderna-Spikevax, Vaxzevria-AstraZeneca, Janssen-Johnson&Johnson) történt és a teljes oltási ciklus lezárultát követően (valamennyi előírt dózis beadásra került) 14 nap már eltelt;

 2. gyógyultsági igazolvány, birtokosa gyógyult és a fertőzést igazoló első teszttől 180 nap még nem telt el;

 3. 48 óránál nem régebbi negatív antigén (AG) vagy 72 óránál nem régebbi PCR teszt eredményén alapuló tesztigazolvány (papír alapú vagy digitális).

Egyenértékűnek számít az az igazolvány, amely valamennyi, az uniós digitális Covid-igazolvány kiállításához szükséges adatot tartalmazza (pl. Japán, Kanada, USA, Izrael által kiállított védettségi igazolvány). Különösen ilyen az egészségügyi szolgáltató által angol vagy olasz nyelven kiállított negatív, papír alapú vagy digitális teszteredmény, amennyiben az utazó a beutazást megelőző legalább 14 napot „C” listán szereplő országban töltötte.

A fentiek igazolásához használható az európai uniós egységes zöldigazolvány formai keretén kívül bármilyen egyéb, uniós tagállami hatóság által angol, francia, spanyol vagy olasz nyelven kiállított papír vagy elektronikus formátumú igazolás.

A 6 éven aluliak mentesülnek az antigén/PCR teszt elvégzésének kötelezettsége alól.


Szigorúbb járványintézkedéseket vezetnek be, előreláthatólag 12.06.-01.31. között.

Olaszországban a védettségi igazolványok alábbi két kategóriáját különböztetik meg:

Super Green Pass: az EMA által elfogadott oltások alapján kiállított igazolás, valamint a gyógyultságot igazoló igazolás (uniós digitális Covid-igazolvány).

Green Pass: negatív antigén gyors teszt vagy PCR teszt eredményét igazoló igazolás.

2021. december 6. és 2022. január 15. között kizárólag a Super Green Pass birtokosai jogosultak az alábbiak igénybevételére:

 • vendéglátóipari egységek belső helyiségeinek használata; színházak, mozik, kulturális rendezvények, konferenciák, sportesemények látogatása.

Ez azt jelenti, hogy az említett időszakban csupán érvényes antigén/PCR teszt alapú igazolvány birtokosai NEM tudnak az előbb felsorolt szolgáltatásokban részesülni! Azok, akik nem rendelkeznek Super Green Pass igazolással, azaz kizárólag antigén gyors teszttel vagy PCR teszttel rendelkeznek, az alábbi szolgáltatások igénybevételére jogosultak maradnak:

helyi és regionális tömegközlekedési eszközök használata (ideértve a vasúti eszközök használatát is), szállodai szobafoglalás (ide nem értve a szállás egyéb szolgáltatásainak igénybevételét, pl. étterem, uszoda)

Az oltáson alapuló Green Pass érvényességét Olaszország az utolsó dózis beadásától számított 9 hónapig ismeri el.

2021. május 24-től egyéni utazás esetén a beutazó, csoportos utazás esetén a csoport/család egy tagja köteles a következő hivatkozáson található adatlapot kitölteni, még a beutazás előtt:

https://app.euplf.eu/#/


Hazautazást érintő fontos információ:

2021 szeptember 1-től módosult a közlekedési eszközök igénybevételével kapcsolatos olasz járványügyi szabályozás, mely magyar állampolgárok elutazását is befolyásolja. Ettől az időponttól a vonatkozó rendelet EU Green Pass (kizárólag az EMA által elfogadott oltóanyagokra kiállított uniós Covid igazolás, vagy a betegségen való átesettség igazolása, vagy a 48 órán belül elvégzett antigén gyors teszt, illetve a 72 órán belül elvégzett PCR teszt eredmény), vagy ezzel egyenértékű igazolás bemutatásához köti az alábbi személyszállító eszközök igénybevételét:

 • repülőgépekre való felszálláshoz

Aktuális információ a Konzuli oldalon található:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?olaszorszag

Portugália

Jelenleg az alábbi szabályok szerint lehetséges a beutazás:

Covid-19 oltással nem rendelkezők:

Magyarországról jelenleg csak 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel, vagy 48 óránál nem régebbi antigén teszttel lehetséges a határátlépés. Ennek hiányában a belépést megtagadják.

EU digitális COVID-igazolvánnyal rendelkezők:

Az országba korlátozás mentesen léphetnek be abban az esetben, amennyiben az EMA által elfogadott oltások valamelyikével rendelkezik és az utolsó dózist követően minimum 14 nap eltelt. Jelenleg a Szputnyik V. és Sinopharm oltások nem tartoznak ebbe a körbe. A magyar védettségi kártyát nem fogadják el.


GYERMEKEK UTAZÁSA:

12 év alatti gyermeknél eltekintenek a tesztelés kötelezettségétől.

A beutazáshoz „Pessenger Locator”-t szükséges online kitölteni, amely az alábbi linken érhető el: https://portugalcleanandsafe.pt/en/passenger-locator-card


Aktuális információ a Konzuli oldalon található:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?portugalia

Spanyolország

A világjárvány miatt a magyar állampolgároknak az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:


MAGYARORSZÁG TELJES TERÜLETE KOCKÁZATOS BEUTAZÁSI TERÜLET – A kockázatos országok listáját az egészségügyi helyzet függvényében hetente vizsgálják felül

Budapestről vagy Debrecenből repülővel történő beutazás esetén (azaz, ha a Spanyolországba tartó repülőjárat Budapestről vagy Debrecenből indul) az előzetes regisztráció elvégzése mellett a lentebb meghatározott részletek szerint EU digitális Covid igazolás is szükséges:

 1. Igazolás beoltottságról: amely igazolja, hogy a WHO vagy az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) által engedélyezett vakcinával került beoltásra a beutazó. (Jelenleg a SputnyikV vakcina nem tartozik ebbe a körbe.) Azonban a Szputnyik vakcinára elfogadják a WHO vagy az EMA által engedélyezett vakcinából kapott emlékeztető, 3. oltást.


A kártya formátumú magyar védettségi igazolvány nem elegendő, mert a fenti adatok közül nem mindegyik szerepel rajta. Ezért szükséges beszerezni a fenti összes adatot tartalmazó igazolást.


 1. Igazolás teszteredményről: 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt vagy 48 óránál nem régebbi antigén gyorsteszt.


 1. Igazolás arról, hogy átesett a COVID-19 betegségen: feltéve, hogy az első pozitív eredményű NAAT (=PCR, TMA) teszt elvégzését követően legalább 11 nappal később állították ki. Az igazolás érvényessége a teszt elvégzése dátumától számított 180. napon lejár.


A 12 év alatti kiskorúaknak nem kell igazolással rendelkeznie.

Továbbra is minden beutazónak szükséges kitöltenie egy formanyomtatványt (Formulario de Control Sanitario), amelyet az országba történő belépéskor az egészségügyi ellenőrzés során kell bemutatni.

Alábbi linken elérhető:

https://www.spth.gob.es/


Hazautazás Magyarországra:

Védettségi igazolvánnyal rendelkező utazók, és a velük együtt utazó 18 éven aluli gyermekek is, korlátozás nélkül térhetnek vissza Magyarországra. Védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők esetén hazaérkezése után 10 napos karantén van érvényben, melyet két negatív PCR teszttel lehet feloldani.


Aktuális információk a Konzuli oldalon találhatóak:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?spanyolorszag

Svédország

A világjárvány miatt a magyar állampolgároknak az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

A magyar állampolgár Magyarország területéről az uniós Covid védettségi igazolás felmutatásával korlátozás nélkül beutazhat, amennyiben oltottságát vagy a Covid betegségen való átesettségét igazolja. A svéd hatóságok elfogadják az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltóanyagokat (Comirnaty, Janssen, Spikevax/Moderna, Vaxzevria/AstraZeneca), valamint a WHO sürgősségi engedélyével rendelkező oltóanyagokat (köztük a Sinopharm oltóanyagot). Az oltási igazolás legalább 14 nappal az első oltási adag beadását követően mentesíthet a tesztelési kötelezettség alól.

A Covid-19 betegségen való átesettség egészségügyi szakember által kiállított SARS-CoV-2 pozitív teszteredménnyel igazolható, amely a teszteredményt követő legalább 11, legfeljebb 180 napot követően mentesíthet a tesztelési kötelezettség alól.

Ezek hiányában:

a határátlépést megelőzően 72 órán belül végzett negatív Covid teszteredményt kell bemutatni. A svéd hatóságok svéd, angol, dán, norvég és francia nyelven kiállított (és nem lefordított) teszteredményt fogadnak el, amely tartalmazza a tesztelt személy nevét, a teszt levételének időpontját, a teszt típusát (PCR, LAMP, TMA vagy antigén), a kiállító adatait és elérhetőségét. Antitest teszteredményt nem fogadnak el.


Aktuális információ a Konzuli oldalon található:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?svedorszag

Szlovénia

A jelenlegi szabályozások értelmében Szlovéniába az alábbi módon lehet beutazni:


2021. 05. 01-től Magyarország állampolgárai és a vele együtt utazó, 12. életévet be nem töltött közeli hozzátartozó kiskorú korlátozás (teszt, karantén) nélkül léphet be Szlovéniába a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben a szülők rendelkeznek az oltottságot igazoló magyar illetékes hatóság által kiállított megfelelő érvényes igazolással (védettségi igazolvány). (Megjegyzés: Javasoljuk, hogy a háziorvos által kiállított magyar-angol kétnyelvű oltási igazolást is tartsák maguknál.) Hasonlóan korlátozás nélkül léphetnek be az uniós digitális COVID-igazolvánnyal rendelkező személyek is.


Magyarországról 2021. július 15-étől kezdődően kizárólag a beoltott vagy negatív teszteredménnyel rendelkező vagy fertőzésen igazoltan átesett személyek utazhatnak be karanténmentesen. A védettségi feltételeket igazoló dokumentum november 08-tól csak érvényes, személyazonosításra alkalmas dokumentummal együtt érvényes. A szlovén hatóságok mind a Tornyiszentmiklós/Pince, mind a Rédics/Hosszúfalú (Dolga vas) határátkelőhelyeknél szúrópróbaszerűen ellenőrzik a Covid-igazolások meglétét. Azokat, akik e nélkül lépnének be Szlovéniába, visszafordítják a határról.


Felhívjuk a Szlovéniába utazó magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy 2021. szeptember 15-étől Szlovéniában a szolgáltatásokat és a közösségi közlekedést is kizárólag a védettségi feltételek (beoltott/fertőzésen igazoltan átesett/negatív teszteredmény) esetén lehet igénybe venni. Ezek teljesítése 12 éves életkortól kezdődően kötelező. November 08-tól a védettséget igazoló dokumentumok (oltási igazolás, fertőzésen való átesést igazoló dokumentum vagy negatív teszt) csak személyazonosításra alkalmas irat bemutatásával együtt érvényesek.

Részletes tájékoztatás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovenia (4.pont járványügyi szabályok)


Oltottsággal járó kedvezmények: van.


Szlovéniában eddig 4 oltóanyagot /Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca és Janssen (Johnson&Johnson)/ regisztráltak.


A magyar védettségi igazolvánnyal NEM rendelkező állampolgárok karanténkötelezettség és negatív teszt bemutatása nélkül akkor léphetnek be Szlovéniába, ha igazolni tudják, hogy megkapták a következő védőoltások egyikének második adagját is:

 • a BioNTech/Pfizer oltóanyag

 • a Moderna oltóanyag

 • a Szputnyik V oltóanyag

 • a CoronaVac oltóanyag

 • a Sinopharm oltóanyag

 • a Vaxzevria (AstraZeneca) és Covishield oltóanyagok.

 • A Janssen (Johnson&Johnson/Janssen-Cilag) oltóanyag esetén az oltási igazolás az oltás napjától érvényes

 • Az AstraZeneca oltóanyag első adagját, majd az ezt követő 4-12 héten belül második adagként a Pfizer vagy Moderna oltóanyagokat, a védettséget ebben az esetben a második adag beadásának időpontjától számítják.


A szlovén hatóságok az uniós Covid-igazolvány használatát javasolják.

Az alábbiakban azokat a belépési szabályokat ismertetjük, amelyek akkor érvényesek, ha a magyar állampolgár nem rendelkezik uniós digitális COVID igazolással.

Amennyiben valaki NEM rendelkezik oltási igazolással (magyar állampolgárok esetében védettségi igazolvánnyal) vagy nem esett át a fertőzésen, melyet hitelt érdemlően igazolni tud (védettségi igazolvánnyal), akkor vagy egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszteredmény, vagy egy 48 óránál nem régebbi, hivatalos tesztállomáson készített negatív antigén gyorsteszt-eredmény birtokában léphet be az országba karanténmentesen.


Beutazás Magyarországra


A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a


Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek


Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található.


A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen.


A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen.


Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

A be- és hazautazással kapcsolatos további részletes információkról a Konzuli Szolgálat oldalán tudsz tájékozódni.

Törökország

A világjárvány miatt a magyar állampolgároknak az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

2021. 05. 11-től Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Törökországba a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek a koronavírus elleni védettséget (beoltott, vagy fertőzésen átesett) igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított, érvényes megfelelő igazolással (védettségi igazolvány), függetlenül az oltáshoz használt vakcina típusától. A török szabályozás hasonlóan korlátozásmentes belépést tesz lehetővé a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 18 év alatti gyermekeknek is.

Igazolás hiányában az országba való belépést megelőző 72 órában elvégzett, negatív SARS-COV-2 PCR teszt vagy a beutazást megelőző 48 órában elvégzett, negatív antigén gyorsteszt bemutatása szükséges. A fenti beutazási feltételek (védettségi igazolvány, negatív SARS-COV-2 PCR teszt, illetve negatív antigén gyorsteszt bemutatása) 6 év alatti gyermekekre nem vonatkoznak.


A Törökországba belépni kívánó utasoknak az ún. „Utasinformációs űrlap” formanyomtatványt kell kitölteniük a beutazást megelőző 72 órában, mely az alábbi linken érhető el:

https://register.health.gov.tr/


Aktuális információ a Konzuli oldalon található:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?torokorszag


UTAZOK.HU ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:

+ 36 20 444 5545

utazas@utazok.hu